Pengikut Boyzzonne

Saturday, September 29, 2012

Nama Kampung Paling Panjang Di Dunia


Berbelit nak menyebut....

Dengan 58 huruf, kampung di United Kingdom menjadi satu-satunya kampung yang mempunyai nama terpanjang di dunia kini.

Desa ini mempunyai nama Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysilio gogogoch dan sebelumnya bernama Llanfair Pwllgwyngyll.

Seperti dilaporkan dari BBC, Sabtu (24/3/2012), Kampung ini terletak di Pulau Anglesey, Wales Utara. Kampung ini sengaja diubah nama semata-mata untuk menarik minat pelancong asing pada tahun 1860an.

Idea ini nampaknya berjaya, setelah berganti nama menjadi sangat panjang, pelancong pun berpusu-pusu datang kerana ingin tahu.

Selain pelancong yang tertarik dengan nama kampung yang sangat panjang, stesen dengan gaya Victorian yang mempamerkan lokomotif keretapi wap purba dan kedai-kedai hadiah dan kraf tangan khas Wales juga menjadi daya tarikan. Tidak hanya itu, kampung ini juga mempunyai gereja peninggalan abad ke-15, Gereja St. Tysilio.

Nama kampung ini juga menjadi popular selepas Putera William dan Kate Middleton membina rumah pertama mereka di sini. Putera William ditempatkan oleh tentera nasional Inggeris di pulau ini dan pusat latihan ketenteraan terletak hanya 27 kilometer dari kampung ini.

************

No comments:

Post a Comment

SHARE THIS

Blog Archive